Błonnik w diecie

Chcąc zachować zarówno świetną formę na co dzień i znakomitą kondycję zdrowotną oraz przy tym móc pochwalić się piękną sylwetką, warto zadbać o odpowiednie dostarczanie swemu organizmowi rozlicznych cennych dla niego składników mineralnych, witamin i substancji. Wśród bardzo istotnych elementów, jakie obowiązkowo powinny zostać zawarte w naszej regularnej diecie wyszczególnia się między innymi błonnik. Jest on podstawą, na jakiej Wycieczki w Tatry Wysokie z przewodnikiem bazuje świetnie zbilansowana dieta. Dzięki błonnikowi w odpowiedniej dawce, mamy szansę na to, żeby nasz organizm pracował jak należy, a w tym korzystnie działały wszelkie jego narządu. To pozwala na stymulowanie pracy zwłaszcza układu pokarmowego. Jeżeli jednak nie zatroszczymy się o solidną dawkę błonnika w diecie, wówczas niestety ale możemy odczuwać niedostatki w naszym codziennym funkcjonowaniu. Zaleca się, traktując jako optymalną ilość, spożywanie dziennie jakieś 30 -40 gramów błonnika. A teraz może trochę konkretów – dlaczego błonnik oraz jakie są realne skutki jego wykorzystania w diecie i rzeczywisty wpływ na nasz organizm.

Po pierwsze, przyczynia się w dużym stopniu do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, a zatem przyspieszeniu ulegają pod jego działaniem ruchy perystaltyczne jelit, więc szybciej przesuwa się organizm, a zatem proces wydalania i trawienia jest znacząco usprawniony. Nie czujemy się pełni, ociężali, mamy lepszy metabolizm, przemianę materii, czujemy się bardziej energiczny i smukli. Nie ma zatem kłopotu przy zapewnieniu organizmowi odpowiedniego poziomu błonnika z systematycznym wypróżnianiem się. Unikamy zarówno problematycznych zaparć, jak również biegunek. Tym samym redukowane jest prawdopodobieństwo zrodzenia się hemoroidów czy raka jelita grubego.